Index      

Opbouw van de modelbaan Sils im Engadin.


In de de zomer  van 2016 heb ik de oude modelbaan met het motief van de San Bernardinobahn afgebroken! De zolder was dus op een gegeven moment een vrijwel leeg. Daarom is de opbouw van de modelbaan nu weer in volle gang.

Het motief:

Station Sils is fraai gelegen in het Engadin en ligt aan de spoorlijn Chur- Skt Moritz, die via de Julierpas het Engadin bereikt. Omdat het Engadin bij Sils erg smal is, hebben de bouwers moeten kiezen voor een Spitskeerstation. Dat is een kopstation, waarbij de gehele trein kop maakt en via een ander spoor weer terug- en doorrijdt in de richting waar hij vandaan kwam. Het oude Klosters was ook een Spitskeerstation. In station Sils begint ook de gelijkstroom spoorlijn via de Majolapas naar Castasegna en Chiavenna. 

De modelbaan bestaat uit een groot station, Sils, een stuk landschap en een open FiddleYard. De Bergellerbahn klimt om het dorpje omhoog en bereikt via haltepunt Isola ook het FiddleYard. De modelbaan heeft geen mogelijkheid tot rondjes rijden. Het wordt een zgn. rangeer intensieve modelbaan.

De stand van zaken: Zomer 2018. Het is te warm om op de zolder te bouwen. Ik wacht op koeler weer.  De huidige stand van zaken is hier onder weergegeven.                                    

Herfst 2018Het dorp vordert langzaam  maar zeker. Stationsgebouw Sils. Het lijkt verdacht veel op een ander RhB station: Campocologno. Nou dat is juist., om kosten te besparen werden de bouwtekening geleend en werd er een redelijk indentiek stationsgebouw neergezet. (model van Bois Modelisme). De kleur moet nog wat worden getemperd. Het is nu nog wat erg geel/oranje.
Kopspoor op het Bergeller bahn gedeelte. Achterin draait de Bergeller bahn met een bocht weg uit Maria Sils en klimt omhoog richting  Majola. De oude goederenloods van de Bergellerbahn. Nu nog in gebruik als opslaagloods voor interne spullen.


Drankhandel Käslin heeft een tweede vestiging in Sils. De hoofdvestiging zit in Pontresina. Naast de drankhandel heeft Sils nog een particuliere railaansluiting. Gasser Baumaterialien krijgt ook bijna al het bouwmateriaal per RhB wagens aangeleverd.
De houtenlokloods is bestemd voor de Stammnetzlokomotieven. Hier staat de Krokodil 404 voor de loods. De Bergellerbahn heeft ook een grotere lokloods  (met kleine werkplaats) in Sils. De hoofdwerkplaats voor de treinstellen en loks van de BergellerBahn zit deels in Landquart, Samedan en Poschiavo. Chiavenna en Castasegna hebben beiden ook nog een lokloods met reparatiemogelijkgheden..
Iets voorbij  en hoger gelegen als  Sils ligt het haltepunt Isola. Hier de bescheiden bebouwing aan het begin van het gehucht Isola. Isola heeft een kerkje. Dat ligt ver weg buiten het gehucht.. Eigenlijk al bijna in Sils.
 
De opbouw vanaf zomer 2016 tot begin 2018 zomer 2016
zomer 2016
herfst 2016 Winter 2016-2017
winter 2016-voorjaar 2017                                    
winter 2016-2017
vroege zomer 2017

Vroege zomer 2017
Herfst 2017
Winter 2017-2018
winter 2017/2018 Winter 2017-2018


Naar Boven
Naar Index

Aangepast op  19 november 2018
© Aad 2016-2020